Περιποίηση φυτών όλον το χρόνο

Πηγές:
 • 1. Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
 • Διαδίκτυο
 • Προσοχή!

  Όταν αγοράζετε ή σας χαρίζουν κάποιο φυτό σε γλάστρα σας συνιστούμε να το προσέχετε σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται από τα αντίστοιχα εικονίδια που βρίσκονται στο κάτω μέρος της φωτογραφίας τους. Όλα τα φυτά χρειάζονται λίπανση. Γενικά προσθέτετε κάποιο υδροδιαλυτό λίπασμα μία φορά το μήνα ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες κάποιου ειδικού. Εάν θέλετε να μεταφυτεύσετε κάποιο φυτό σε μεγαλύτερη γλάστρα προσέξτε να μεταφέρετε ολόκληρη τη μπάλα αυτού με το ριζικό σύστημα στη καινούργια γλάστρα. Χρησιμοποιείτε πάντα χώματα καλής ποιότητος, επώνυμα και κατάλληλα επεξεργασμένα για να μη μεταφέρετε στα φυτά σας προβλήματα ασθενειών που πιθανότατα δεν είχαν. Στη συνέχεια θα αναφερθούμε για την περιποίηση των φυτών στον κύκλο των τεσσάρων εποχών..


  Περιποίηση φυτών την Άνοιξη

   

   

   

   

  Άνοιξη. Η καλύτερη εποχή καθότι η φύση αναγεννάτε. Τα χρώματα στους κήπους και στις βεράντες είναι όλο και πιο εντυπωσιακά και οι μυρωδιές γίνονται ολοένα και πιο έντονες. Όλα αυτά προμηνύουν την έναρξη της νέας βλάστησης. Κινητοποιηθείτε λοιπόν για χάρη των φυτών! Η ενασχόληση με την κηπουρική όχι μόνο μας ευχαριστεί και μας χαλαρώνει, αλλά μας ανταμείβει με την εικόνα των περιποιημένων φυτών και των ανθισμένων λουλουδιών.
  Περιποίηση φυτών.
  Την άνοιξη θα πρέπει να ξεκινήσετε το κλάδεμα σε φυτά όπως οι τριανταφυλλιές, οι γαρδένιες και τα αναρριχώμενα φυτά. Επίσης κλαδεύονται οι φράχτες, οι θάμνοι, τα φυλλοβόλα και τα αειθαλή δέντρα. Αφαιρέστε όλα τα ζιζάνια και σκαλίστε το έδαφος ώστε να αεριστεί καλά. Ακολούθως λιπάνετε τα φυτά για να τα βοηθήσετε να αναπτυχθούν σωστά και να είναι υγιή.
  Την άνοιξη επίσης θα πρέπει να είστε προσεχτικοί και να παρακολουθείτε τα φυτά σας για τυχόν ασθένειες. Ασθένειες όπως η μελίγκρα, αλλά και οι μυκητολογικές ασθένειες είναι πολύ συχνές αυτή την εποχή. Ως εκ τούτου, φυτά όπως τριανταφυλλιές, ευώνυμα, δάφνες, βιγόνιες, κ.λπ. θα πρέπει να ψεκαστούν με χαλκό και θειάφι, τόσο για μύκητες όσο και για ασθένειες. Επίσης, είναι πιθανόν με τη νέα βλάστηση, να παρουσιαστούν και τα πρώτα συμπτώματα τροφοπενιών στα φυτά σας, εάν η χειμερινή λίπανση που κάνατε δεν ήταν ισορροπημένη. Θα πρέπει λοιπόν να προσθέσετε τα κατάλληλα ιχνοστοιχεία, σε διαφυλλική μορφή (ψεκάζοντας δηλαδή τα φύλλα). Σε περίπτωση που δεν έχετε πραγματοποιήσει βασική λίπανση είναι η τελευταία σας ευκαιρία να προσθέσετε κάποιο κομπόστ φυτικής ή ζωικής προέλευσης. Μπορείτε επίσης να μεταφυτέψετε τα φυτά σας καθότι οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες.
  Ολοκληρώστε το κλάδεμα και κάντε τους πρώτους ψεκασμούς. Συνεχίστε με την φύτευση αρωματικών φυτών, λαχανικών, βολβών καθώς επίσης και διάφορων άλλων καλλωπιστικών όπως γεράνια, βαμβακούλες, φούξιες, βιγόνιες, ζίννια, πετούνιες, κατιφέδες κ.λπ.


  Περιποίηση φυτών τo Καλοκαίρι

   

   

   

   

  Το καλοκαίρι τα λουλούδια μας αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Τα φυτά το καλοκαίρι έχουν περισσότερη ανάγκη για νερό από οποιαδήποτε άλλη εποχή.
  Τοποθετήστε τα καλλωπιστικά φυτά σε δροσερό και σκιερό μέρος καθώς είναι ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες και χρειάζονται πολύ νερό. Βγάλτε στο μπαλκόνι σας επίσης, σε δροσερό μέρος τα φυτά εσωτερικού χώρου και τους κάκτους. Το καλοκαίρι ευνοείται η ανάπτυξη ασθενειών στα καλλωπιστικά φυτά. Ως εκ τούτου, ψεκάστε με τα κατάλληλα φυτοφάρμακα, που θα έχετε προμηθευτεί από τα γεωπονικά καταστήματα, τα φυτά και κάντε συχνά σκαλίσματα για την αφαίρεση των ζιζανίων. Αφαιρέστε τα ξερά κλαδιά από τριανταφυλλιές και άλλα φυτά.
  Επίσης περιποιηθείτε τα βολβώδη φυτά σας . Προσπαθήστε να διατηρείσετε την υγρασία στο έδαφος και λιπαίνετε ανά 20-25 ημέρες με πλήρες λίπασμα. Αφαιρέστε ορισμένα μπουμπούκια από ντάλιες, βιγώνιες και λίλιουμ για να σας δώσουν πιο μεγάλα και εντυπωσιακά άνθη. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και σε άλλα φυτά όπως στα χρυσάνθεμα, στις πετούνιες, στις ζίνιες, κ.λπ. Απομακρύνεται επίσης τα ζιζάνια που πιθανόν να υπάρχουν στα φυτά.
  Περιποιηθείτε επίσης το γρασίδι σας. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα πρέπει να κουρεύεται πιο συχνά, και το ύψος κοπής να είναι πιο ψηλά (6-7cm) ώστε να δείχνει πιο όμορφο. Να κουρεύετε πάντα πριν το πότισμα, ποτέ μετά και αραιώστε τις λιπάνσεις με αζωτούχα ειδικά λιπάσματα. Μετά από κάθε λίπανση πρέπει να ακολουθεί άφθονο νερό. Ποτίζετε κατά προτίμηση τις πρώτες πρωινές ώρες ή πολύ αργά το απόγευμα.
  Η καλοκαιρινή δροσούλα μας ωθεί ώστε να απολαύσουμε το μεγαλείο της φύσης. Τα περισσότερα φυτά έχουν ήδη ανθοφορήσει και τα χρώματα των λουλουδιών με το ευωδιαστό τους άρωμα πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα και επηρεάζουν θετικά τον ψυχικό μας κόσμο. Είναι ο καιρός που όλοι απολαμβάνουμε την βεράντα ή τον κήπο μας. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος για τον οποίο ολοκληρώνουμε, αν δεν το έχουμε κάνει ήδη, τα κλαδέματα σε φυσικούς φράκτες, σε οπωροφόρα και καλλωπιστικά δέντρα. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα υπερώριμα άνθη από τα λουλούδια, παρατηρώντας την ανθοφορία τους.
  Η καλοκαιρινή φροντίδα των φυτών
  Η καθαριότητα του κήπου είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας στην εμφάνισή του αλλά και στην καλύτερη ανάπτυξη των φυτών. Η συστηματική βελτίωση της ποιότητας του εδάφους και η σωστή ποσότητα και συχνότητα των ποτισμάτων είναι ίσως οι πιο σημαντικές φροντίδες για τον κήπο τους καλοκαιρινούς μήνες.


  Περιποίηση φυτών το Φθινόπωρο

   

   

   

   

  Κατά την διάρκεια του φθινοπώρου οι απαιτήσεις των φυτών αλλάζουν.
  Ο Σεπτέμβριος είναι ουσιαστικά ο μήνας που καλωσορίζει επίσημα το φθινόπωρο και είναι η κατάλληλη εποχή για τη φροντίδα των λουλουδιών. Ακόμη και αυτό τον μήνα ο κήπος μας μπορεί να είναι πολύχρωμος και γεμάτος ζωντάνια! Ως εκ τούτου, τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να μειώσετε τη συχνότητα των ποτισμάτων και των λιπάνσεων. Μπορείτε επίσης να προσθέστε νέα φυτά στα παρτέρια και στους κήπους και να περιποιηθείτε τα φυτά εσωτερικού χώρου.
  Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας όπου τελειώνουν όλοι οι βολβοί του καλοκαιριού. Βγάλτε τους, λοιπόν από το χώμα και φυτέψετε τους βολβούς και τους σπόρους λουλουδιών και λαχανικών που θα ανθίσουν το φθινόπωρο. Το ενδεικνυόμενο βάθος για να φυτέψετε τους κρόκους, τις ίριδες και τις φρέζιες είναι περίπου 5εκατοστά, οι νάρκισσοι και οι τουλίπες χρειάζονται περίπου 10εκατοστά, ενώ οι υάκινθοι γύρω στα 12εκατοστά.
  Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα φυσικό και εντυπωσιακό κήπο φυτέψτε τους βολβούς διάσπαρτα στον χλοοτάπητα. Αν οι βολβοί έχουν μεγάλο μέγεθος και πρέπει να φυτευτούν σχετικά βαθιά, χρησιμοποιήστε φυτευτήρι βολβών. Αν πάλι πρόκειται να φυτέψετε μικροσκοπικούς βολβούς χαράξτε ένα μικρό παραλληλόγραμμο στον χλοοτάπητα, αποκολλήστε το προσεχτικά σαν να σηκώνετε ένα χαλί και αφού τοποθετήσετε τους βολβούς στο χώμα, ξαναβάλτε το στην θέση του.
  Κηπουρική φθινοπώρου:
  Τι μπορούμε να φυτέψουμε το φθινόπωρο? Μπορεί να μην έχουμε έντονη την ανάγκη να απολαμβάνουμε την βεράντα ή τον κήπο μας λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας, τώρα είναι όμως η εποχή να φροντίσουμε όλα όσα έχουμε φυτέψει και διατηρήσει τις προηγούμενες εποχές καθώς επίσης να προνοήσουμε για τα φυτά που θα φυτέψουμε και θα απολαμβάνουμε την άνοιξη και το καλοκαίρι.

  Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για κλάδεμα.
  Επίσης είναι ο κατάλληλος καιρός για να λιπάνετε τα φυτά πριν τη χειμέρια νάρκη τους. Το φθινόπωρο ενδείκνυται και για φύτεμα-κυρίως λαχανικών και βολβών, αλλά και για τη λήψη μέτρων έναντι σαλιγκαριών και άλλων απειλών για τα φυτά. Τα χημικά δολώματα για τους παρασιτικούς οργανισμούς μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα καταστήματα με είδη κήπου ή από τα φυτώρια.
  Το φθινόπωρο μπορείτε να φυτέψετε λαχανικά όπως κουνουπίδια, σπανάκι, μπρόκολα, πράσα, κρεμμύδια, κουκιά και σκόρδα. Φροντίστε προηγούμενος να έχετε σκάψει ελαφρά το ανώτερο επίπεδο του χώματος και να έχετε τοποθετήστε μικρή ποσότητα λιπάσματος ή κοπριάς. Επίσης το φθινόπωρο θα πρέπει να καθαρίσετε τους τελειωμένους ανθούς των λουλουδιών καθώς επίσης να αφαιρέσετε όλα τα εποχιακά φυτά σας όπως κατιφέδες, κτλ. Επίσης φροντίστε τις τριανταφυλλιές σας, ποτίστε τις με ένα καλό οργανικό λίπασμα και φροντίστε το πότισμα να γίνεται όσο το δυνατόν στις ρίζες. Το φθινόπωρο επίσης είναι η εποχή κλαδέματος και για τα πελαργόνια και τα γεράνια. Ειδικά για τα μεσογειακά κλίματα ενδείκνυται αυτή την εποχή περιποίηση του γρασιδιού. Είναι επίσης να καλύψετε τυχόν απώλειες στην ενιαία πράσινη εικόνα του κήπου τους.
  Πέρα από οτιδήποτε άλλο, το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να φυτέψετε αειθαλή δένδρα και θάμνους, ενώ είναι μια πολύ καλή εποχή για να φυτέψετε και οπωροφόρα δένδρα. Αυτή είναι η εποχή και για να εμπλουτίσετε το έδαφος με λίπασμα. Όσο η θερμοκρασία εξακολουθεί να είναι ήπια, περιποιηθείτε τα φυτά με τις ρηχές ρίζες όπως τα ροδόδενδρα, τις αζαλέες και τα κωνοφόρα. Συλλέξτε τους καρπούς που έχουν βγει, κλαδέψετε τα αδύναμα κλαριά, απλώστε λίγο ασβέστη και μετά ποτίστε με άφθονο νερό προκειμένου να μεγιστοποιήσετε την ανάπτυξη σε μικρό χρονικό διάστημα. Είναι η κατάλληλη εποχή επίσης να μεταφυτέψετε τα ροδόδενδρα, τις αζαλέες και τις καμέλιες.
  Τέλος το φθινόπωρο είναι η εποχή που πρέπει να φροντίσουμε για τα λουλούδια που θα απολαμβάνουμε την άνοιξη. Ως εκ τούτου φυτέψετε βολβούς και ειδικά ζιμπούλια, νεραγκούλες, φρέζες, τουλίπες, ανεμώνες, υάκινθους και φούλια.


  Περιποίηση φυτών το Χειμώνα

   

   

   

  Ο χειμώνας είναι η κατάλληλη εποχή για να ανανεώσουμε τις γλάστρες μας.
  Τώρα είναι η εποχή που θα πρέπει να αλλάξουμε θέση στα φυτά εσωτερικού χώρου, γιατί υπάρχει θέρμανση στο σπίτι γεγονός που καθιστά απαραίτητο την απομάκρυνση των γλαστρών από τις εστίες θέρμανσης όπως καλοριφέρ, σόμπες, θερμοσυσσωρευτές, κ.ά. και την τοποθέτησή τους κοντά σε παράθυρα για να έχουν φως. Αρχικά θα πρέπει να περιορίσουμε σταδιακά το πότισμα. Δεν χρειάζεται να ποτίζουμε τα φυτά με την ίδια συχνότητα που ποτίζαμε το καλοκαίρι. Μετέπειτα φροντίστε να καθαρίσετε τα φύλλα τους από τη σκόνη για να αναπνέουν καλύτερα και να δείχνουν ομορφότερα.
  Οδηγίες φύτευσης και περιποίησης του κήπου:
  Καλύψτε εάν υπάρχει βαρυχειμωνιά όσα φυτά είναι ευαίσθητα. Μεταφέρετε τα φυτά σε στεγασμένο / εσωτερικό χώρο. Εάν δεν έχετε λιπάνει τον κήπο σας, μπορείτε ακόμη να το κάνουμε. Επίσης σκαλίστε τον κήπο σας για να βοηθήσετε το νερό της βροχής να απορροφάται καλύτερα. Καθαρίστε τον κήπο σας από τα πεσμένα φύλλα και τα ξερά κλαδιά. Φυτέψτε θάμνους περιμετρικά του κήπου ώστε να δημιουργήσετε ένα φυσικό φυτοφράκτη. Εκτός από την ομορφιά που θα προσφέρει, βοηθά στο να κόβει τον αέρα. Μεταφυτέψτε διάφορα λαχανικά όπως μαρούλια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα κτλ. Επίσης μπορείτε να φυτέψετε φυτά φράουλας και αγκινάρας.
  Τον χειμώνα επίσης μπορείτε να φυτέψετε θάμνους, δένδρα αλλά και κωνοφόρα. Τέλος εάν δεν έχετε ήδη φυτέψει βολβούς, μπορείτε να αγοράσετε από τα φυτώρια φυτρωμένους βολβούς με ζουμπούλια, φρέζιες, υάκινθους, νάρκισσους, ανεμώνες, κρόκο, λίλιουμ, ίριδες, τουλίπες, κ.λπ. και να τα μεταφυτέψετε στον κήπο ή στα παρτέρια μας. Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φυτώρια έτοιμα φυτά από βιολέτες, πανσέδες, μοσχομπίζελα, μολόχες, καλέντουλες, σκυλάκια κ.λπ. και να τα μεταφυτέψετε στον κήπο ή στα παρτέρια μας.
  Επείγουσες και αναγκαίες χειμωνιάτικες φροντίδες λόγω... θερμοκηπίου!
  Λόγω της αλλαγής του κλίματος η επιβίωση των φυτών καθίσταται πιο δύσκολη στις μέρες μας. Θα πρέπει να λάβετε εγκαίρως τα μέτρα σας γιατί ο χειμώνας είναι πάντα η πιο δύσκολη εποχή για την επιβίωση των φυτών μας και ειδικότερα τώρα με την «ενοποίηση» των εποχών.
  Τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λάβετε είναι δύο ειδών: προληπτικά και κατασταλτικά.
  Προληπτικά μέτρα
  Χρήση κομπόστ τόσο στο έδαφος όσο και στις γλάστρες. Το κομπόστ έχει την ιδιότητα αφενός να διατηρεί υψηλότερες θερμοκρασίες το χειμώνα, αφετέρου βοηθάει τα φυτά να αναπτύξουν πιο πλούσιο ριζικό σύστημα. Έτσι, μπορούν να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις όποιες αντίξοες κλιματικές συνθήκες. Διαλέξτε φυτά κατάλληλα για την περιοχή σας.
  Επιλέξετε το κατάλληλο χώρο για να φυτέψετε τα κατάλληλα φυτά. Στις ζώνες του κήπου όπου υπάρχουν ισχυροί και ψυχροί άνεμοι θα πρέπει να φυτεύονται ανθεκτικά φυτά. Μία ενδιάμεση λύση είναι η δημιουργία ενός ανεμοφράκτη -φυσικού ή τεχνητού- ώστε να προστατεύονται τα φυτά σας. Φροντίστε έτσι ώστε να παρέχετε μία ισορροπημένη λίπανση στα φυτά για να έχουν φυσιολογική ανάπτυξη. Η τρυφερή βλάστηση, ακόμη και στα πιο ανθεκτικά είδη, είναι πολύ ευάλωτη στις χαμηλές θερμοκρασίες.
  Φροντίστε να εξετάζεται τα φυτά σας σε τακτά διαστήματα για τυχόν αρρώστιες ή προσβολές.
  Κλαδέψτε σωστά και μειώστε το πότισμα.
  Μην ποτίζετε τα φυτά σας κατά τις νυχτερινές ώρες γιατί η πτώση της θερμοκρασίας ενδέχεται να καταστρέψει το ριζικό τους σύστημα.
  Κατασταλτικά μέτρα
  Μεταφέρετε σε εσωτερικούς χώρους τα ευαίσθητα φυτά κυρίως όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να κατεβαίνουν επικίνδυνα. Τέτοια φυτά είναι όλοι οι κάκτοι, τα παχύφυτα, οι γαρδένιες, οι πόθοι, ο φίκος, ο κρότωνας, το φυλλόδενδρο κ.λπ.
  Το ιδανικό είναι να τα βάλουμε σε χώρους με αρκετό φωτισμό και ακόμα καλύτερα, μακριά από πηγές θερμότητας. Η ιδανική θερμοκρασία για την σωστή ανάπτυξή τους είναι 16° - 18° C.
  Χρησιμοποιήστε κομπόστ επιφανειακά τόσο στις γλάστρες όσο και στον κήπο. Μπορεί να κρατήσει υψηλότερη τη θερμοκρασία του ριζικού συστήματος των φυτών κατά 1° - 2° C. Εάν είναι αναγκαίο καλύψτε τα φυτά σας για να τα προστατέψετε από το κρύο. Αν οι θερμοκρασίες προβλέπεται να κατέβουν αρκετά, είναι καλό να καλύψετε και τους κορμούς κάποιων καρποφόρων δένδρων (π.χ. εσπεριδοειδή) με πλαστικό ή κάποιο άλλο υλικό.
  Εάν παρατηρήσετε ζημιές (σκασίματα) στον κορμό ή στα κλαδιά των φυτών μας, θα πρέπει να τις καλύψετε με χαλκό και ασβέστη, ώστε να μην αφήσετε ανοιχτές πύλες σε μύκητες.