Πολλαπλασιασμός των φυτών

Πηγή: Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Η φύση μας έχει δείξει έως τώρα ποικίλλους τρόπους με τους οποίους πολλαπλασιάζονται τα φυτά. Ο πιο διαδεδομένος είναι μέσω των σπόρων (αποτέλεσμα της ένωσης δύο γαμετών ενός θηλυκού και ενός αρσενικού), που όταν βρεθούν σε κατάλληλες συνθήκες, βλαστάνουν και παράγουν ένα νέο φυτό . Το καινουργιο φυτό έχει στοιχεία και από τους δύο γονείς και είναι ουσιαστικά κάτι νέο.
Ο τρόπος αυτός πολλαπλασιασμού λέγεται και εγγενής. Εκτός όμως από τον εγγενή τρόπο, υπάρχει και ο αγενής πολλαπλασιασμός των φυτών κατά τον οποίο φυτά αναπαράγονται χρησιμοποιώντας ως πολλαπλασιαστικό υλικό κάποιο μέρος τους.
Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένα νέο φυτό όμοιο με το μητρικό (φυτό από όπου προήλθε το πολλαπλασιαστικό υλικό). Ο αγενής πολλαπλασιασμός των φυτών περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους..


Πολλαπλασιασμός με Σπορά

Επιλογή των Κατάλληλων Σπόρων


Μια σπορά για να είναι επιτυχημένη δεν θέλει μονάχα τις κατάλληλες τεχνικές αλλά και τα κατάλληλα υλικά. Η σωστή επιλογή των σπόρων λοιπόν, είναι το πρώτο στάδιο για μια καλή και επιτυχημένη σπορά. Αρκεί να σκεφτούμε πως ο σπόρος είναι αυτός που θα δώσει την ζωή και τα φυτά που εμείς επιθυμούμε για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό.

Περισσότερα

Πολλαπλασιασμός με Μοσχεύματα

Επιλογή των Κατάλληλων Μοσχευμάτων

Όπως και στην περίπτωση της σποράς έτσι και εδώ τα μοσχεύματα θα πρέπει να επιλεχθούν με ιδιαίτερη προσοχή. Φυσικά δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να φέρουμε στον κήπο μας άρρωστο φυτικό υλικό και αντί να αυξήσουμε τα φυτά μας να τα μειώσουμε. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος για να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα μοσχεύματα που θα επιλέξουμε.

Περισσότερα

Πολλαπλασιασμός των φυτών με Βολβούς

Επιλογή των προς πολλαπλασιασμό Βολβώδων Φυτών

Μπορεί τα βολβώδη φυτά να αποτελούν μια ξεχωριστή, μοναδική κατηγορία φυτών ωστόσο πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν και σε αυτά σε ό,τι αφορά τον πολλαπλασιασμό τους ανάλογα πάντα το γένος στο οποίο ανήκουν. Πριν προχωρήσουμε στο επομενο βήμα, εξετάζουμε τα φυτά μας πάντα, για να μην εισάγουμε στον κήπο μας άσθενειες και φυσικά νέα προβλήματα.

Περισσότερα

Πολλαπλασιασμός με Εμβολιασμό

Ο Εμβολιασμός κι οι λόγοι για τους οποίους ακολουθείται αυτή η Τεχνική

Στους διάφορους τρόπους πολλαπλασιασμού, μπορούσαμε να πούμε ξεκάθαρα τα σημεία από τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε το φυτικό υλικό. Ο λόγος είναι πως εκεί τα πράγματα ήταν απλά και όχι σύνθετα όπως συμβαίνει στον εμβολιασμό ή κοινώς το Μπόλιασμα. Για να κατανοήσουμε πλήρως την τεχνική θα πρέπει να την μελετήσουμε από όλες τις πλευρές και να εξετάσουμε ξεχωριστά κάθε περίπτωση και συγκεκριμένα τον λόγο για τον οποίο θέλουμε να την ακολουθήσουμε. Είναι γεγονός λοιπόν πως υπάρχουν διάφορα είδη εμβολιασμών ενώ ακόμα και ένας συγκεκριμένος τύπος μπορεί να είναι διαφορετικός ανάλογα με την περίπτωση. Η επιλογή λοιπόν των κατάλληλων φυτών αφού πρώτα είμαστε έτοιμοι είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε.

Περισσότερα

Πολλαπλασιασμός με Καταβολάδες

Επιλογή των Κατάλληλων Φυτών για να πολλαπλασιαστούν με καταβολάδες

Γενικά και στις καταβολάδες ισχύει ακριβώς το ίδιο με τους άλλους τρόπους πολλαπλασιασμού. Προσοχή λοιπόν στην επιλογή των φυτών ιδιαίτερα όταν βρίσκονται έξω από τον κήπο σας. Διαλέγουμε μόνο άριστα φυτά και τίποτε παρακάτω. Φυτά που έχουν προβλήματα από παραμορφώσεις, έντομα, είναι καχεκτικά, άρρωστα και γενικότερα όσα δεν είναι λαμπερά, δυνατά και υγιή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιλεχθούν. Σαν τρόπος η καταβολάδα είναι ίσως ο πιο αργός από όλους τους άλλους. Πολλές φορές για να πάρουμε ένα έτοιμο ριζωμένο φυτό ίσως χρειαστεί και παραπάνω από 1 ολόκληρος χρόνος. Αυτός είναι φυσικά και ο λόγος που οι πηγές από τις οποίες μπορούμε να πάρουμε ένα νέο φυτό είναι περιορισμένες

Περισσότερα

Πολλαπλασιασμός με Παραφυάδες

Επιλογή των Κατάλληλων Φυτών για να πολλαπλασιαστούν με Παραφυάδες

Εφόσον ένα φυτό δημιουργεί στη βάση του κλαδιά ή βλαστούς, τότε μπορούμε να το πολλαπλασιάσουμε με αυτές τις λεγόμενες παραφυάδες. Ο τρόπος αυτός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και τρόπος διαίρεσης του φυτού, αν και διαφέρει. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι ένα κοφτερό μαχαίρι, μια γλάστρα και ένα μείγμα χώματος του κήπου με τύρφη.

Περισσότερα

Πολλαπλασιασμός των φυτών με Διαίρεση

Επιλογή των κατάλληλων φυτών για διαίρεση

Tα φυτά που έχουν πλούσιο ριζικό σύστημα και σχηματίζουν συστάδες μπορούν να πολλαπλασιαστούν με διαίρεση. Βγάλτε το φυτό από το χώμα, μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, και χωρίστε το σε μικρότερα κομμάτια.
Περισσότερα

Πολλαπλασιασμός των φυτών με Διαίρεση Ριζών

Επιλογή των κατάλληλων φυτών για διαίρεση των ριζών τους

Δεν είναι δύσκολο να σκεφτεί κάποιος τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να επιλέξουμε το κατάλληλο φυτό προς διαίρεση των ριζών του ωστόσο αξίζει να σημειωθούν ώστε όλοι οι κηπουροί να είναι προετοιμασμένοι. Όσα φυτά πολλαπλασιάζονται με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να είναι υγιή, δυνατά, εύρωστα, χωρίς παραμορφώσεις, χωρίς έντομα, χωρίς ασθένειες και γενικότερα χωρίς προβλήματα. Αξίζει να θυμόμαστε πως σε περιπτώσεις εισόδου κακού φυτικού υλικού στον κήπο μας κινδυνεύουν να προσβληθούν τα φυτά από αρρώστιες εντομολογικές και μη φυσικά ενώ αν το φυτό είναι μέσα στον ίδιο μας τον κήπο μπορούμε να μεταφέρουμε ή και να εντείνουμε το πρόβλημα. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του φυτού πάνω και στο οποίο θα δουλέψουμε για να αποκτήσουμε νέα φυτά.

Περισσότερα

Πολλαπλασιασμός με Στόλωνες

Τα γρασίδια είναι ότι έχουν την ικανότητα να πυκνώνουν μεταξύ τους καλύπτοντας τα κενά που δημιουργούνται με τα αδέλφια, τους στόλωνες.

Στόλωνες είναι βλαστοί που αναπτύσσονται πλάγια και παράλληλα προς την επιφάνεια του δάφους και πάνω σ’ αυτή, ενώ στα σημεία των κόμβων αναπτύσσονται ρίζες και διαμορφώνονται νέα θυγατρικά φυτά τα οποία φέρουν βλαστό και ριζικό σύστημα.

Περισσότερα