Η AGRITEX ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ-ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ, ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Ελληνικές ντομάτες με πατέντα ποιότητας

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ντομάτες με ονομασία προέλευσης από τις εύφορες περιοχές της μακεδονικής γης εξάγονται, μετά από χρόνια, στις δύσκολες αγορές της δυτικής Ευρώπης, ενώ κερδίζουν μερίδιο αγοράς στην αγορά της Ρωσίας, της Πολωνίας και των Βαλκανίων.

Ο λόγος για την ντομάτα Lucia της Agritex Ενεργειακής, μιας από τις επτά θυγατρικές του ομίλου Ραιδεστός-Ευθυμιάδης. Η παραγωγή της Lucia είναι το τελευταίο «δημιούργημα» του Νίκου Ευθυμιάδη, προέδρου του ομίλου, «βαφτισμένο» με το όνομα της κόρης του Λουκίας, η οποία, όπως και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια της (Θύμιος και Βάσω), δουλεύει στον πρότυπο αγροτο-γεωργικό όμιλο. Η Agritex είναι μια αγροτική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, που αξιοποιεί τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής με θερμική ενέργεια από φυσικό αέριο. Οι εγκαταστάσεις της, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, αποτελούνται από υαλόφρακτο αυτοματοποιημένο θερμοκήπιο 100 στρεμμάτων, στο οποίο παράγεται με υδροπονικό τρόπο ντομάτα σε τσαμπί. Εκεί υπάρχει και μονάδα παραγωγής ισχύος 4,8 MW ηλεκτρικής και 6 MW θερμικής ενέργειας.

Ο όμιλος «μετράει» περισσότερα από 75 χρόνια ζωής. Ξεκίνησε με την επωνυμία Κ+Α Ευθυμιάδη, με αντικείμενο την εμπορία εισαγόμενων γεωργικών εφοδίων, εργαλείων, σπόρων και καλλωπιστικών φυτών.

Τη δεκαετία του 1990 ιδρύθηκαν σταδιακά νέες επιχειρήσεις και υλοποιήθηκε ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης υποδομών και οργάνωσης εναρμονισμένο με τη σύγχρονη αντίληψη της ολοκληρωμένης διαχείρισης της γεωργικής παραγωγής.

Σήμερα, όπως σημειώνει ο Νίκος Ευθυμιάδης, «ο όμιλος έχει ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό, διατηρεί θυγατρικές σε Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, λειτουργεί ολοκληρωμένα τμήματα υψηλής τεχνολογίας, καινοτόμων εφαρμογών, πραγματοποιεί κύκλο εργασιών εβδομήντα εκατομμυρίων ευρώ, με κέρδη τρία εκατομμύρια ευρώ και απασχολεί περί τους τετρακόσιους εργαζόμενους».

Ο πρόεδρος του ομίλου επιμένει στην αναπτυξιακή πολιτική που ακολουθείται σε περίοδο ύφεσης.

Πέτυχε τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση των αμοιβών των εργαζομένων και την υλοποίηση νέων καινοτόμων εφαρμογών- καλλιεργειών. Εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να βγαίνει από τη δοκιμασία της ύφεσης μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια, αν και προβλέπει πως η ανάκαμψη σε πρωτογενείς τομείς μπορεί να έρθει νωρίτερα. Ο Νίκος Ευθυμιάδης κάνει λόγο για «επιστροφή κυρίως νέων ανθρώπων από τα αστικά κέντρα, για στροφή σε τομείς της γεωργίας, σε νέες εφαρμογές-καλλιέργειες, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ελπίδα για την αναστροφή της κατάστασης».

Η ντομάτα Lucia, η πρώτη ελληνική με τη μορφή τσαμπιού, καλλιεργείται με πρωτοποριακό τρόπο σε έκταση εκατό στρεμμάτων αποδίδοντας περί τους πέντε χιλιάδες τόνους ετησίως.

Ο Αλέξανδρος Βουρτσάκης (γενικός διευθυντής της Hellenic Farming, μιας από τις εταιρείες του ομίλου) εργάζεται στον όμιλο Ευθυμιάδη από το 1987 ως γεωπόνος, εφαρμόζοντας νέα πρότυπα στην αγροτική παραγωγή.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ιδρύθηκε το 2001 και αποτελεί μια νέα συνεργασία της Ραιδεστός και της ιαπωνικής πολυεθνικής Mitsui & Co Ltd. Σε συνεργασία με διεθνείς εμπορικούς οργανισμούς τροφίμων, δίνει έμφαση στην πιστοποίηση, την ασφάλεια, την ποιότητα των προϊόντων από το χωράφι μέχρι το ράφι του σουπερμάρκετ.

Η καλλιέργεια.

Ο κ. Βουρτσάκης σημειώνει πως «η καλλιέργεια της ντομάτας Lucia γίνεται σε ύψος 20 εκατοστών από την επιφάνεια της γης, σε ειδικές θήκες αδρανούς υλικού με σύστημα "τροφής" που δεν εκλύει το διοξείδιο στην ατμόσφαιρα. Πρόκειται για μέθοδο υδροπονικής καλλιέργειας, που διασφαλίζει την ποιότητα του προϊόντος».

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Hellenic Farming απασχολούνται περί τους εβδομήντα γεωπόνους και σε άλλες καλλιέργειες (καρπούζι, φράουλα, κηπευτικά κ.ά.). Το τελευταίο προϊόν η ντομάτα-τσαμπί Lucia διατίθεται (σχεδόν κατά 85%) στην εγχώριο αγορά και σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές. Στην εγχώριο αγορά η Lucia διατίθεται σε σουπερμάρκετ των ΑΒ Βασιλόπουλου, Σκλαβενίτη, Lidl, Μασούτης κ.ά. αλλά και σε κεντρικές λαχαναγορές (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου).