• Αρχική
  • Λίγα λόγια
  • Φυτά
    • Εσωτερικού Χώρου
    • Εξωτερικού Χώρου
    • Οπωροφόρα
    • Λαχανικά
    • Προβλήματα φυτών
  • Χρήσιμα Άρθρα
    • Αρωματικά Φυτά
    • Ειδήσεις – Προτάσεις
    • Εναλλακτικες Καλλιέργειες
    • Λαχανικά
    • Νέες Καλλιέργειες
    • Φροντίδα Φυτών
    • Φυτά
  • Υπηρεσίες
  • Επικοινωνία
  • Περιοχή Νέου Κοιμητηρίου 681 00 Αλεξανδρούπολη
  • giantsaki.plants@mail.com
Facebook-f Pinterest
  • Αρχική
  • Λίγα λόγια
  • Φυτά
    • Εσωτερικού Χώρου
    • Εξωτερικού Χώρου
    • Οπωροφόρα
    • Λαχανικά
    • Προβλήματα φυτών
  • Χρήσιμα Άρθρα
    • Αρωματικά Φυτά
    • Ειδήσεις – Προτάσεις
    • Εναλλακτικες Καλλιέργειες
    • Λαχανικά
    • Νέες Καλλιέργειες
    • Φροντίδα Φυτών
    • Φυτά
  • Υπηρεσίες
  • Επικοινωνία
  • Αρχική
  • Λίγα λόγια
  • Φυτά
    • Εσωτερικού Χώρου
    • Εξωτερικού Χώρου
    • Οπωροφόρα
    • Λαχανικά
    • Προβλήματα φυτών
  • Χρήσιμα Άρθρα
    • Αρωματικά Φυτά
    • Ειδήσεις – Προτάσεις
    • Εναλλακτικες Καλλιέργειες
    • Λαχανικά
    • Νέες Καλλιέργειες
    • Φροντίδα Φυτών
    • Φυτά
  • Υπηρεσίες
  • Επικοινωνία
  • Αρχική
  • Λίγα λόγια
  • Φυτά
    • Εσωτερικού Χώρου
    • Εξωτερικού Χώρου
    • Οπωροφόρα
    • Λαχανικά
    • Προβλήματα φυτών
  • Χρήσιμα Άρθρα
    • Αρωματικά Φυτά
    • Ειδήσεις – Προτάσεις
    • Εναλλακτικες Καλλιέργειες
    • Λαχανικά
    • Νέες Καλλιέργειες
    • Φροντίδα Φυτών
    • Φυτά
  • Υπηρεσίες
  • Επικοινωνία
Στελεχώδη – Κονδυλώδη
Home Portfolio Στελεχώδη – Κονδυλώδη
ΛαχανικάΣτελεχώδη - Κονδυλώδη
May 29
3 Likes

Λαχανικά

Ο όρος λαχανικό αναφέρεται στο νωπό φαγώσιμο τμήμα ενός φυτού, που προορίζεται για κατανάλωση. Κατ’ επέκταση ο όρος μπορεί να αναφέρεται και σε ολόκληρο το φυτό από το οποίο προέρχεται το φαγώσιμο τμήμα. Ορισμένα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν ωμά, και μερικά μπορεί (ή πρέπει) να είναι μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, πιο συχνά σε αλμυρά φαγητά. Ωστόσο, λίγα λαχανικά χρησιμοποιούνται για επιδόρπια και άλλα γλυκά εδέσματα, όπως είναι το κέικ καρότο. Τα λαχανικά τρώγονται συνοδεύοντας το φαγητό, ενώ μπορούν να καταναλωθούν και ως σνακ. Τα λαχανικά έχουν μεγάλη ποσότητα σε νερό και λιγότερη σε πρωτεΐνες. Αποτελούνται από φυτικά κύτταρα, το χρώμα τους είναι συνήθως πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο και μπορούν να ταξινομηθούν με τρείς τρόπους. Όλα τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες και λίγα πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Ταξινόμηση λαχανικών

Μια πιο πρακτική ταξινόμηση των λαχανικών βασίζεται στο τμήμα του φυτού που μπορεί να φαγωθεί και χρησιμοποιείται ως τροφή. Το φαγώσιμο τμήμα ενός λαχανικού μπορεί να είναι:
  1. η ρίζα (καρότο) [Ριζωματώδη]
  2. στέλεχος-κόνδυλος (πατάτα-σπαράγγι)[Στελαχώδη-Κονδυλώδη]
  3. τα φύλλα (μαρούλι) [Φυλλώδη]
  4. ο βολβός-ανώριμο άνθος(κρεμμύδι-αγκινάρα) [Βολβώδη-Ανωτ. Ταξιαν.]
  5. ο ώριμος – ανώριμος καρπός (ντομάτα-μελιτζάνα) [Καρποφόρα-Φρουτώδη]
Πηγές:

1. Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

2.Πηγή:Καλλιεργώ! – Άρθρα, συμβουλές, οδηγίες


2. Στελεχώδη – Κονδυλώδη

Σπαράγγι

Το σπαράγγι (Asparagus officinalis) ήταν γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο καθώς έχουν βρεθεί τοιχογραφίες στις πυραμίδες όπου πιστεύεται ότι χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.χ. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το καλλιεργούσαν, μπορεί να ήταν και αυτοφυές. Στην Μικρά Ασία πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκε 2000 χρόνια πριν από την εποχή των Ρωμαίων, ήταν γνωστό φάρμακο για τον οδοντόπονο, καρδιοπάθεια, νύγματα εντόμων και άλλες περιπτώσεις. Από τη Μεσόγειο διαδόθηκε στη Βόρεια Ευρώπη και από εκεί στη Βόρεια Αμερική. Στη Βόρεια Ευρώπη διαδόθηκε η παραγωγή λευκών σπαραγγιών, ενώ στη Βόρεια Αμερική η καλλιέργεια πράσινου σπαραγγιού. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε ως άγριο, αυτοφυές φυτό σε πολλές υγρές, ημιορεινές περιοχές με την ονομασία «βλαστάρια». Γρήγορα εκτιμήθηκε η αξία του για τις διάφορες φαρμακευτικές και διαιτητικές του ιδιότητες, γι’ αυτό και άρχισε η εντατική καλλιέργειά του.

Πατάτα

Η πατάτα (επιστ. Στρύχνον το κονδυλόρριζον, Solanum tuberosum) γνωστή και ως “γεώμηλο”, είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Στρυχνοειδών (Solanaceae). Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας. Είναι φυτό ιθαγενές των υψιπέδων του Mεξικού, του Περού, της Xιλής και της Kολομβίας, περιοχές όπου ζούσαν Ινδιάνοι, Ίνκας, Αζτέκοι. Μεταφέρθηκε από τη Νότιο Αμερική στην Ισπανία από Ισπανούς εξερευνητές και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην Ελλάδα και αποτελεί τμήμα της βασικής διατροφής του πληθυσμού.[εκκρεμεί παραπομπή] Στην Ελλάδα την έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Στην αρχή καλλιεργήθηκε σε περιορισμένη κλίμακα, πειραματικά, στην περιοχή της Tίρυνθας. Λέγεται μάλιστα ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας λόγω της επιφυλακτικότητας των Ελλήνων προς το νέο τρόφιμο τις κλείδωνε σε αποθήκες τις οποίες εσκεμμένα άφηνε αφύλακτες τη νύχτα, ώστε να μπορεί ο λαός να τις κλέψει νομίζοντας ότι είναι πολύτιμες. Η παραγωγή πατάτας ήταν πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια των Παγκοσμίων πολέμων, αφού έθρεψε και κράτησε ζωντανούς πολλούς ανθρώπους. Ευδοκιμεί καλύτερα σε δροσερό, υγρό κλίμα. Η Γερμανία, η Ρωσία και η Πολωνία είναι οι μεγαλύτερες πατατοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης.

Ηλίανθος

Ο Ηλίανθος (Helianthus) είναι γένος Αγγειόσπερμων Δικότυλων φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Σύνθετων (Compositae) της τάξης των Αστερωδών (Asterales). Περιλαμβάνει 65 ως 100 περίπου είδη, πολυετή ή μονοετή ποώδη, ιθαγενή της αμερικανικής ηπείρου. Η καλλιέργεια του ήταν γνωστή από το 3000 π.χ. Είναι ψηλά φυτά με φύλλα μεγάλα, ωοειδή, οδοντωτά στην περιφέρεια και τριχωτά. Η ονομασία του γένους οφείλεται στο γεγονός ότι η ταξιανθία (κεφαλή) ακολουθεί τον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι προς την ανατολή το πρωί. Η κίνηση αυτή που οφείλεται σε κάμψη του βλαστού, σταματά μετά την άνθηση και την γονιμοποίηση των ανθέων και τα κεφάλια παραμένουν στραμμένα προς την ανατολή. Σημαντικότερο είδος είναι ο Ηλίανθος ο ετήσιος (H. annuus) (κοινή ονομασία: Ήλιος), μονοετές φυτό που ως αυτοφυές έχει πολύκλαδο βλαστό με ύψος που κυμαίνεται από 1 έως 5 μέτρα και φέρει πολλά μικρά κεφάλια. Ο Ηλίανθος είναι το δεύτερο σημαντικότερο ελαιοδοτικό φυτό. Καλλιεργείται για το λάδι του σε μεγάλη κλίμακα σε πολλές εύκρατες χώρες όπως π.χ. Χιλή, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Τουρκία, Ινδία, Αίγυπτο, Αγγλία, ΗΠΑ και κυρίως στη Ρωσία όπου με βελτίωση ποικιλιών η απόδοση σε έλαιο φτάνει το 50%. Άλλο σημαντικό είδος του γένους Helianthus είναι ο Ηλίανθος ο κονδυλώδης
Twitter Facebook Pinterest LinkedIn
PrevΚΑΡΠΟΦΟΡΑ - ΦΡΟΥΤΩΔΗ (ΛΑΧΑΝΙΚΑ)

ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ - ΦΡΟΥΤΩΔΗ (ΛΑΧΑΝΙΚΑ)

May 29, 2020

Βολβοί - Ανώριμες ταξιανθίες

May 29, 2020
NextΒολβοί - Ανώριμες ταξιανθίες

Σχετικά

Βολβοί - Ανώριμες ταξιανθίεςΛαχανικά

Καλλιέργεια του Μπρόκολου

Καρποφόρα-ΦρουτώδηΛαχανικάΜελιτζάναΠροβλήματα φυτώνΤροφοπενία ΛαχανικώνΤΡΟΦΟΠΕΝΙΕΣ

Τροφοπενία της μελιτζάνας

Καρποφόρα-ΦρουτώδηΛαχανικάΝτομάταΠροβλήματα φυτώνΤροφοπενία ΛαχανικώνΤΡΟΦΟΠΕΝΙΕΣ

Τροφοπενια ντομάτας

Κατηγορίες
  • Εσωτερικού Χώρου
    • Αναρριχώμενα καλλωπιστικά
    • Τοξοειδή καλλωπιστικά
    • Θαμνώδη καλλωπιστικά
    • Όρθια καλλωπιστικά
    • Κρεμοκλαδή καλλωπιστικά
    • Ροδακοειδή καλλωπιστικά
  • Εξωτερικού Χώρου
    • Αναρριχώμενα φυτά
    • Aρωματικά φυτά
    • Βολβώδη – Κονδυλ. – Ριζωμ.
    • Εποχιακά φυτά
    • Καλλωπιστικoί θάμνοι
      • Φυλλοβόλοι Θάμνοι
    • Καλλωπιστικά δένδρα
      • Φυλλοβόλα δένδρα
      • Κωνοφόρα δένδρα
    • Ποώδη φυτά
  • Οπωροφόρα
    • Εμπύρηνοι καρποί
    • Εσπεριδοειδή
    • Μουροειδή
    • Σαρκώδη Φρούτα
    • Τροπικά φρούτα
  • Λαχανικά
    • Ιδιότητες – Εισαγωγικά
    • Καρποφόρα-Φρουτώδη
      • Ντομάτα
      • Πιπεριά
      • Μελιτζάνα
      • Αγγουριά
    • Βολβοί – Ανώριμες ταξιανθίες
    • Φυλλώδη
    • Στελεχώδη – Κονδυλώδη
    • Ριζωματώδη
  • Προβλήματα φυτών
    • ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΦΥΤΩΝ
      • ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΦΥΤΩΝ Γενικά
      • Ασθένειες Λαχανικών
      • Ασθένειες καλλωπιστικών φυτών
      • Ασθένειες Πηρινόκαρπων Φυτών
      • Ασθένειες Μηλοειδών Φυτών
      • Ασθένειες Εσπεριδοειδών Φυτών
    • Εχθροί
      • Κυριώτεροι Εχθροί Φυτών
      • Κυριώτεροι Εχθροί Λαχανικών
      • Εχθροί δημοφιλών λαχανικών.
      • Εχθροί Καλλωπιστικών φυτών
      • Εχθροί Πηρινόκαρπων
      • Εχθροί Μηλοειδών
      • Εχθροί εσπεριδοειδών
    • ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΑ ΦΥΤΩΝ
      • Τροφοπενία Γενικά
      • Τροφοπενία Λαχανικών
      • Τροφοπενία Καλλωπιστικών
      • Τροφοπενία Πυρινικαρπων
      • Τροφοπενία Εσπεριδοειδών
      • Τροφοπενία Μηλοειδών

Copyright © 2020 Φυτώριο Χρήσττος  Γιαντσάκης   Giantsakis Plants. All Rights Reserved

Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας για να σας προσφέρουμε την πιο σχετική εμπειρία, θυμόμαστε τις προτιμήσεις σας και τις επανειλημμένες επισκέψεις. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή", αποδέχεστε τη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Ωστόσο, μπορείτε να επισκεφθείτε τις Ρυθμίσεις cookie για να δώσετε μια ελεγχόμενη συγκατάθεση.
Ρυθμίσεις cookiesΑΠΟΔΟΧΗ
Πολιτική απορρήτου και cookie

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας ενώ περιηγείστε στον ιστότοπο. Από αυτά τα cookies, τα cookies που κατηγοριοποιούνται ως απαραίτητα αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας καθώς είναι απαραίτητα για την λειτουργία των βασικών λειτουργιών του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies από αξιόπιστους τρίτους ιστοτόπους που μας βοηθούν να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies θα αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας μόνο με την ΑΠΟΔΟΧΗ σας. Έχετε επίσης τη δυνατότητα να εξαιρεθείτε από αυτά τα cookies. Ωστόσο, η εξαίρεση ορισμένων από αυτά τα cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία περιήγησής σας.
Απαραίτητα cookies
Πάντα ενεργοποιημένο

Τα απαραίτητα cookies είναι απολύτως απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του ιστότοπου. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει μόνο cookies που εξασφαλίζουν βασικές λειτουργίες και χαρακτηριστικά ασφαλείας του ιστότοπου. Αυτά τα cookies δεν αποθηκεύουν προσωπικές πληροφορίες.

Μη απαραίτητα cookies

Τα cookies που ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα απαραίτητα για την λειτουργία του ιστότοπου και χρησιμοποιούνται ειδικά για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων χρηστών μέσω αναλυτικών στοιχείων, διαφημίσεων ή άλλων ενσωματωμένων περιεχομένων ορίζονται ως μη απαραίτητα cookies. Είναι υποχρεωτικό να εξασφαλιστεί η συγκατάθεση του χρήστη πριν από την εκτέλεση αυτών των cookies στον ιστότοπό σας