• Αρχική
  • Λίγα λόγια
  • Φυτά
    • Εσωτερικού Χώρου
    • Εξωτερικού Χώρου
    • Οπωροφόρα
    • Λαχανικά
    • Προβλήματα φυτών
  • Χρήσιμα Άρθρα
    • Αρωματικά Φυτά
    • Ειδήσεις – Προτάσεις
    • Εναλλακτικες Καλλιέργειες
    • Λαχανικά
    • Νέες Καλλιέργειες
    • Φροντίδα Φυτών
    • Φυτά
  • Υπηρεσίες
  • Επικοινωνία
  • Αρχική
  • Λίγα λόγια
  • Φυτά
    • Εσωτερικού Χώρου
    • Εξωτερικού Χώρου
    • Οπωροφόρα
    • Λαχανικά
    • Προβλήματα φυτών
  • Χρήσιμα Άρθρα
    • Αρωματικά Φυτά
    • Ειδήσεις – Προτάσεις
    • Εναλλακτικες Καλλιέργειες
    • Λαχανικά
    • Νέες Καλλιέργειες
    • Φροντίδα Φυτών
    • Φυτά
  • Υπηρεσίες
  • Επικοινωνία
  • Αρχική
  • Λίγα λόγια
  • Φυτά
    • Εσωτερικού Χώρου
    • Εξωτερικού Χώρου
    • Οπωροφόρα
    • Λαχανικά
    • Προβλήματα φυτών
  • Χρήσιμα Άρθρα
    • Αρωματικά Φυτά
    • Ειδήσεις – Προτάσεις
    • Εναλλακτικες Καλλιέργειες
    • Λαχανικά
    • Νέες Καλλιέργειες
    • Φροντίδα Φυτών
    • Φυτά
  • Υπηρεσίες
  • Επικοινωνία
  • Αρχική
  • Λίγα λόγια
  • Φυτά
    • Εσωτερικού Χώρου
    • Εξωτερικού Χώρου
    • Οπωροφόρα
    • Λαχανικά
    • Προβλήματα φυτών
  • Χρήσιμα Άρθρα
    • Αρωματικά Φυτά
    • Ειδήσεις – Προτάσεις
    • Εναλλακτικες Καλλιέργειες
    • Λαχανικά
    • Νέες Καλλιέργειες
    • Φροντίδα Φυτών
    • Φυτά
  • Υπηρεσίες
  • Επικοινωνία
Εσπεριδοειδή
Home Portfolio Εσπεριδοειδή
ΕσπεριδοειδήΟπωροφόρα
May 06
1 Like

Οπωροφόρα δένδρα

  Στη Γεωπονία με τον γενικό όρο οπωροφόρα χαρακτηρίζονται όλα εκείνα τα δενδρώδη πολυετή φυτά που παράγουν εδώδιμους καρπούς και ειδικότερα καρπούς με οικονομική σημασία. Η εντατική καλλιέργεια των οπωροφόρων αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο της δενδροκομίας που ονομάζεται οπωροκομία ή “καλλιέργεια δενδρωδών”. Η οπωροκομία εφαρμόζεται σε πολύ μεγάλες, σχετικά με τους κήπους, εκτάσεις που ονομάζονται οπωρώνες. Στους Οπωρώνες εφαρμόζονται σήμερα ιδιαίτερες τεχνικές εγκατάστασης και ανάπτυξης, καθώς και ποικίλες καλλιεργητικές περιποιήσεις, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η καλλίτερη δυνατή απόδοση στη συγκομιδή και στη μετέπειτα διακίνηση των παραγομένων καρπών.

Εσπεριδοειδή

Ο όρος εσπεριδοειδή αναφέρεται σε μία ομάδα φυτών που κατατάσσεται στην οικογένεια ρυτοειδή. Είναι χαμηλά δένδρα, που τα φύλλα τους δεν πέφτουν (αειθαλή) και ευδοκιμούν στις τροπικές ή ημιτροπικές και στις εύκρατες χώρες. Στα εσπεριδοειδή ανήκουν: • η πορτοκαλιά, • η λεμονιά, • η γλυκολεμονιά, • η μανταρινιά, • η νεραντζιά, • η κιτριά, • η φράπα και • το περγαμόντο. Τα δέντρα αυτά τα λένε και “ξινά”, γιατί η γεύση των καρπών τους είναι ξινή ή υπόξινη. Τα εσπεριδοειδή λέγονται ακόμα και “λεμονοπορτόκαλα” και “ξινόδενδρα”. Τα φύλλα και τα άνθη τους ευωδιάζουν. Τα εσπεριδοειδή ευδοκιμούν πολύ στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα παράλια μέρη και νησιά. Αρχικά καλλιεργούνταν μόνο στις Ινδίες, την Κίνα και την Ιαπωνία κι από εκεί εξαπλώθηκαν σ’ όλες τις χώρες που έχουν κατάλληλο κλίμα (δροσερό) και έδαφος (αμμοαργιλώδες). Πολλαπλασιάζονται με μπόλιασμα και καταβολάδες, αλλά ο καλύτερος τρόπος πολλαπλασιασμού τους είναι με σπόρους νεραντζιάς και κατόπιν με μπόλιασμα του μικρού δέντρου στην ποικιλία που θέλουμε. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες: ξινά, γλυκόξινα, Μέρλιν, Γιάφας, σαγκουίνια, μυρωδάτα, Κρήτης κλπ. Γενικά τα εσπεριδοειδή έχουν καρπούς γευστικούς και ωφέλιμους. Πηγές: 1. Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια 2.Πηγή:Καλλιεργώ! – Άρθρα, συμβουλές, οδηγίες
Πορτοκαλιά
  Η πορτοκαλιά (επιστ. Κιτρέα η σινική, Citrus × sinensis) είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, αειθαλές φυτό που ανήκει στην τάξη των Σαπινδωδών και στην οικογένεια των Ρυτοειδών (Rutaceae) (= Εσπεριδοειδών (Hesperidaceae)). Από τα σημαντικότερα εσπεριδοειδή έχει καταγωγή από την Ινδία και την Κίνα. Γνωστή από τα αρχαία χρόνια όμως η εντατική της καλλιέργεια άρχισε από το 10 μ.Χ. αιώνα στη βόρεια Αφρική. Γύρω στο 1490 έφτασε στις μεσογειακές περιοχές από Πορτογάλους θαλασσοπόρους και πιθανολογείται ότι σε αυτούς οφείλει το όνομα της. Στη συνέχεια από την Ελλάδα διαδόθηκε σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και Ισπανοί ιεραπόστολοι την μετέφεραν στη βόρεια Αμερική. Η πορτοκαλιά δεν αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες , το πολύ μέχρι και 4 βαθμούς υπό το μηδέν για το λόγο αυτό καλλιεργείται σε τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές με ήπιο χειμώνα. Είναι μικρό δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 8 μέτρα και σπάνια τα ξεπερνά. Ο κορμός της είναι λείος και ίσιος, οι ρίζες της πλούσιες , θυσανωτές που δεν φτάνουν όμως σε μεγάλο βάθος. Τα κλαδιά της πορτοκαλιάς σχηματίζουν γωνίες και απλώνουν, είναι κυλινδρικά και έχουν ελαστικότητα έτσι μπορούν να αντέχουν αρκετά μεγάλο βάρος καρπών αν και λυγίζουν. Τα φύλλα της είναι μετρίου μεγέθους, πλατιά, λεία, στιλπνά και φέρουν μίσχους με πτερύγια. Κατά το μήνα Απρίλιο κάποια από τα παλιά φύλλα πέφτουν και αντικαθίστανται από καινούργια. Τα άνθη της είναι λευκά, αρκετά μεγάλα και εύοσμα , βγαίνουν δε την άνοιξη μεμονωμένα από τους βλαστούς. Λίγο αργότερα από τους οφθαλμούς των φύλλων βγαίνουν νέοι βλαστοί που ανθοφορούν κατά ομάδες. Από τα άνθη αυτά δένονται καρποί σε μικρό ποσοστό ενώ τα περισσότερα πέφτουν. Όταν από τα 10 άνθη δέσει 1 καρπός τότε η καρποφορία του δέντρου κρίνεται πολύ ικανοποιητική. Η πορτοκαλιά ανθίζει μία φορά το χρόνο και η ανθοφορία της κρατάει 5-7 εβδομάδες. Ο καρπός της πορτοκαλιάς είναι το πορτοκάλι ή εσπερίδιο. Το δέντρο ευδοκιμεί σε μία μεγάλη εδαφική ποικιλία, όμως προτιμά τα αμμοπηλώδη εδάφη. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με εμβολιασμό συνήθως δέντρων που αναπτύσσονται από σπορά καλής ποιότητας πορτοκαλιών. Χρησιμοποιούνται επίσης δέντρα νεραντζιάς και μανταρινιάς. Οι πορτοκαλιές δίνουν καλή καρποφορία για 80 περίπου χρόνια ενώ υπάρχουν και δέντρα που καρποφορούν και μετά από 100 ή περισσότερα χρόνια. Οι πρώιμες ποικιλίες ωριμάζουν τους καρπούς τους από το μήνα Οκτώβριο ενώ οι όψιμες τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχουν 160 περίπου ποικιλίες πορτοκαλιάς, οι πιο σημαντικές που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι: < br> 1.-Βαλέντσια. 2.-Χίου. 3.-Άρτας. 4.Σουλτανί του Φόδελε. 5.-Μέρλιν. 6.-Σαγκουίνι.
Λεμονιά – (Citrus × limon)
Το λεμόνι είναι ο καρπός του υβριδικού δέντρου που ονομάζεται λεμονιά (επιστ. Κιτρέα η λεμονέα, Citrus × limon) και ανήκει στην οικογένεια των Ρυτοειδών (Rutaceae) (= εσπεριδοειδών (Hesperidaceae)). Ο καρπός αυτός χρησιμοποιείται κυρίως για τον χυμό του, παρόλο που χρησιμοποιούνται επίσης το πιο σαρκώδες μέρος του καρπού και ο φλοιός του, ιδιαίτερα στη μαγειρική. Ο χυμός του λεμονιού περιέχει περίπου 5% κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει στα λεμόνια τη χαρακτηριστική ξινή τους γεύση και pH από 2 μέχρι 3. Αυτή η οξύτητα καθιστά το λεμόνι φθηνό και εύκολα διαθέσιμο υλικό για χρήση σε εκπαιδευτικά πειράματα χημείας. Η λεμονιά μπορεί να μεγαλώσει μέχρι 6 μέτρα σε ύψος (20 πόδια), αλλά συνήθως είναι πιο κοντή. Τα κλαδιά του δέντρου έχουν αγκάθια και σχηματίζουν ανοιχτό στέμμα. Τα φύλλα είναι πράσινα, λαμπερά και έχουν ελλειψοειδές σχήμα. Τα άνθη είναι λευκά εξωτερικά με με το εσωτερικό τους να κλίνει προς το μωβ. Στη λεμονιά, τόσο ο καρπός όσο και τα άνθη υπάρχουν ταυτόχρονα. Τα λεμόνια έχουν σχήμα ωοειδές με τις άκρες τους μυτερές. Όταν είναι ώριμα έχουν χρώμα έντονο κίτρινο.
Μανταρίνι
  Το μανταρίνι είναι ο καρπός της μανταρινιάς (επιστ.: Citrus reticulata, Κιτρέα η δικτυωτή), ενός μικρού εσπεριδοειδούς δένδρου. Μοιάζει πολύ με το πορτοκάλι. Το σχήμα του δεν είναι σφαιρικό αλλά ελλειψοειδές. Τα μανταρίνια τρώγονται συνήθως ωμά ή σε φρουτοσαλάτες. Το δέντρο είναι πιο ανθεκτικό στην ξηρασία από ότι ο καρπός. Το δέντρο είναι αειθαλές, ευαίσθητο και εύκολα καταστρέφεται από το κρύο. Φύεται σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Τα μανταρίνια καλλιεργούνται σε πολλές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα (κυρίως στην Κρήτη και την Χίο). Η ιστορία του φρούτου ανάγεται πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, στην Κίνα. Λέγεται ότι τα γευστικά φρούτα πήραν το όνομά τους από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους αλλά και γιατί αντάλλασσαν τα φρούτα αυτά ως δώρα. Τα μανταρίνια Κλημεντίνες πήραν το όνομα τους από τον μοναχό Clement Rodier (1829 – 1904) που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία. Είναι συνήθως άσπορα, μικρού σχετικά μεγέθους. Είναι διαθέσιμα από τον Νοέμβριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου με τις μεγαλύτες ποσότητες τον Ιανουάριο. Είναι τα εσπεριδοειδή που προτιμούν τα παιδια. Ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν φέρεται να έφερε πρώτος το μανταρίνι στη χώρα μας. Στα αγγλικά το μανταρίνι αναφέρεται πότε ως mandarin και πότε ως tangerine. Η λέξη αυτή αρχικά χρησιμοποιούνταν για μια μικρή ποικιλία πορτοκαλιού που έφεναν από την Ταγγέρη, στο Μαρόκο.
Twitter Facebook Pinterest LinkedIn
PrevΚρεμοκλαδή μικρόφυλλα

Κρεμοκλαδή μικρόφυλλα

May 1, 2020

Μουροειδή

May 6, 2020
NextΜουροειδή

Σχετικά

ΜουροειδήΟπωροφόρα

Μουροειδή

ΕλιάΕμπύρηνοι καρποίΌλα για την ΕλιάΟπωροφόρα

Ελιά – Γενικά

Εμπύρηνοι καρποίΟπωροφόρα

Εμπύρηνοι καρποί – Γενικά

Κατηγορίες
  • Εσωτερικού Χώρου
    • Αναρριχώμενα καλλωπιστικά
    • Τοξοειδή καλλωπιστικά
    • Θαμνώδη καλλωπιστικά
    • Όρθια καλλωπιστικά
    • Κρεμοκλαδή καλλωπιστικά
    • Ροδακοειδή καλλωπιστικά
  • Εξωτερικού Χώρου
    • Αναρριχώμενα φυτά
    • Aρωματικά φυτά
    • Βολβώδη – Κονδυλ. – Ριζωμ.
    • Εποχιακά φυτά
    • Καλλωπιστικoί θάμνοι
      • Φυλλοβόλοι Θάμνοι
    • Καλλωπιστικά δένδρα
      • Φυλλοβόλα δένδρα
      • Κωνοφόρα δένδρα
    • Ποώδη φυτά
  • Οπωροφόρα
    • Εμπύρηνοι καρποί
    • Εσπεριδοειδή
    • Μουροειδή
    • Σαρκώδη Φρούτα
    • Τροπικά φρούτα
  • Λαχανικά
    • Ιδιότητες – Εισαγωγικά
    • Καρποφόρα-Φρουτώδη
      • Ντομάτα
      • Πιπεριά
      • Μελιτζάνα
      • Αγγουριά
    • Βολβοί – Ανώριμες ταξιανθίες
    • Φυλλώδη
    • Στελεχώδη – Κονδυλώδη
    • Ριζωματώδη
  • Προβλήματα φυτών
    • ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΦΥΤΩΝ
      • ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΦΥΤΩΝ Γενικά
      • Ασθένειες Λαχανικών
      • Ασθένειες καλλωπιστικών φυτών
      • Ασθένειες Πηρινόκαρπων Φυτών
      • Ασθένειες Μηλοειδών Φυτών
      • Ασθένειες Εσπεριδοειδών Φυτών
    • Εχθροί
      • Κυριώτεροι Εχθροί Φυτών
      • Κυριώτεροι Εχθροί Λαχανικών
      • Εχθροί δημοφιλών λαχανικών.
      • Εχθροί Καλλωπιστικών φυτών
      • Εχθροί Πηρινόκαρπων
      • Εχθροί Μηλοειδών
      • Εχθροί εσπεριδοειδών
    • ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΑ ΦΥΤΩΝ
      • Τροφοπενία Γενικά
      • Τροφοπενία Λαχανικών
      • Τροφοπενία Καλλωπιστικών
      • Τροφοπενία Πυρινικαρπων
      • Τροφοπενία Εσπεριδοειδών
      • Τροφοπενία Μηλοειδών

Copyright © 2020 Φυτώριο Χρήσττος  Γιαντσάκης   Giantsakis Plants. All Rights Reserved

Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας για να σας προσφέρουμε την πιο σχετική εμπειρία, θυμόμαστε τις προτιμήσεις σας και τις επανειλημμένες επισκέψεις. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή", αποδέχεστε τη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Ωστόσο, μπορείτε να επισκεφθείτε τις Ρυθμίσεις cookie για να δώσετε μια ελεγχόμενη συγκατάθεση.
Ρυθμίσεις cookiesΑΠΟΔΟΧΗ
Πολιτική απορρήτου και cookie

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας ενώ περιηγείστε στον ιστότοπο. Από αυτά τα cookies, τα cookies που κατηγοριοποιούνται ως απαραίτητα αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας καθώς είναι απαραίτητα για την λειτουργία των βασικών λειτουργιών του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies από αξιόπιστους τρίτους ιστοτόπους που μας βοηθούν να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies θα αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας μόνο με την ΑΠΟΔΟΧΗ σας. Έχετε επίσης τη δυνατότητα να εξαιρεθείτε από αυτά τα cookies. Ωστόσο, η εξαίρεση ορισμένων από αυτά τα cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία περιήγησής σας.
Απαραίτητα cookies
Πάντα ενεργοποιημένο

Τα απαραίτητα cookies είναι απολύτως απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του ιστότοπου. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει μόνο cookies που εξασφαλίζουν βασικές λειτουργίες και χαρακτηριστικά ασφαλείας του ιστότοπου. Αυτά τα cookies δεν αποθηκεύουν προσωπικές πληροφορίες.

Μη απαραίτητα cookies

Τα cookies που ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα απαραίτητα για την λειτουργία του ιστότοπου και χρησιμοποιούνται ειδικά για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων χρηστών μέσω αναλυτικών στοιχείων, διαφημίσεων ή άλλων ενσωματωμένων περιεχομένων ορίζονται ως μη απαραίτητα cookies. Είναι υποχρεωτικό να εξασφαλιστεί η συγκατάθεση του χρήστη πριν από την εκτέλεση αυτών των cookies στον ιστότοπό σας